Grejpfrutowy kurczak
Składniki:
- kurczak
- 3 grejpfruty
- strąk czerwonej papryki
- cebula
- 5 ząbków czosnku
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- kurczak
- 3 grejpfruty
- strąk czerwonej papryki
- cebula
- 5 ząbków czosnku
- natka pietruszki
- sól, pieprz
1) Wycisnąć sok grejpfrutów, cebulę pokroić w plasterki, paprykę w paski, czosnek obrać. Kurczaka podzielić na ćwiartki, ułożyć w rondlu, zalać sokiem, przykryć, wstawić na noc do lodówki.
2) Następnego dnia odsączyć, natrzeć solą, pieprzem i połową czosnku. Zostawić na pół godziny.
3) Obsmażyć ze wszystkich stron. Przełożyć do rondla, dodać cebulę, paprykę oraz resztę czosnku. Wlać grejpfrutową marynatę i dusić do miękkości. Pod koniec dodać posiekaną pietruszkę.
2) Następnego dnia odsączyć, natrzeć solą, pieprzem i połową czosnku. Zostawić na pół godziny.
3) Obsmażyć ze wszystkich stron. Przełożyć do rondla, dodać cebulę, paprykę oraz resztę czosnku. Wlać grejpfrutową marynatę i dusić do miękkości. Pod koniec dodać posiekaną pietruszkę.
Zupa z czerwonej papryki
Składniki:
Papryka,
Cebula,
Czosnek,
1 mała papryczka chili,
1 litr bulionu lub wywar warzywny,
przecier pomidorowy,
sól i pieprz do smaku
Paprykę i cebulę oczyścić i drobno pokroić, razem dusić na 1 łyżce oliwy z oliwek w zamkniętym rondlu przez. około 5 min. Od czasu do czasu potrząsnąć rondlem, żeby nie przywarło. Czosnek i 1 małą papryczkę chili pokroić na talarki, wrzucić do 1 litra bulionu lub wywaru warzywnego, dodać przecier pomidorowy i dusić 10 min. Paprykę z cebulą zmiksować i dodać do bulionu. Całość przyprawić solą i pieprzem.
Można ja jeść na obiad i oczywiście w porze wieczorowej.
Pikantna zupa z kurczaka
Składniki:
40 dkg. piersi z kurczaka,
600 ml. bulionu z drobiu,
średnia marchewka,
mały seler,
średnie jabłko,
2 płaskie łyżeczki sproszkowanego curry,
4 rozkruszone ziarenka pieprzu,
goździk, listek laurowy, natka pietruszki, 2 łyżki oleju
Marchewkę, seler i jabłko pokroić w plasterki, kurczaka pokroić na małe kawałki, wrzucić do rondla z oliwa, smażyć aż uzyska złoty kolor. Wlać bulion i pozostałe składniki. Zupę gotować do miękkości warzyw. Zupa nie powinna się mocno zagotować. Na końcu przyprawić wedle smaku.
Kotleciki z drobiu w sosie selerowym.
Składniki:
300g mięsa mielonego drobiowego,
300g selera,
jajo,
papryka kolorowa,
koperek,
natka z pietruszki,
sól, pieprz.
Przygotowanie: do mięsa mielonego dodać jajo i posiekany koperek z pietruszką, drobno pokrojoną paprykę, wszystko wymieszać. Masę przyprawić do smaku solą i pieprzem,
a następnie formować z niej kulki(rękami zwilżonymi wodą). Seler umyć, oczyścić, pokroić, włożyć do wrzącej, osolonej wody, gotować kilka minut. Do wywaru włożyć kotleciki
i gotować pod przykryciem ok. 20 minut. Ugotowany seler zmiksować ze szklanką wywaru, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Kotleciki wyłożyć na półmisek, polać sosem i smacznie zajadać.
a następnie formować z niej kulki(rękami zwilżonymi wodą). Seler umyć, oczyścić, pokroić, włożyć do wrzącej, osolonej wody, gotować kilka minut. Do wywaru włożyć kotleciki
i gotować pod przykryciem ok. 20 minut. Ugotowany seler zmiksować ze szklanką wywaru, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Kotleciki wyłożyć na półmisek, polać sosem i smacznie zajadać.
Jesienna zupa dyniowa.
Składniki:
1kg miąższu z dyni,
ok.1 litr bulionu warzywnego,
3-4 ząbki czosnku,
2 łyżeczki curry,
2 łyżeczki imbiru,
2 łyżeczki chudego żółtego sera,
czerwony pieprz, odrobinka czerwonej słodkiej papryki, sól,
Przygotowanie: dynię obrać ze skórki, a miąższ oczyścić z pestek. Pokroić ją w kostkę, dodać do bulionu warzywnego i gotować razem z czosnkiem na małym ogniu do momentu, gdy dynia będzie miękka. Następnie dodać curry, imbir, przyprawić solą i pieprzem. Zupę zmiksować na papkę. Rozlać do miseczek. Posypać serem i czerwonym pieprzem i papryką. Smacznego!
Leczo z warzyw
Składniki:
mała cukinia,
papryka zielona, czerwona, żółta,
kilka pomidorów,
pieczarki,
niewielka ilość bulionu warzywnego,
sól, pieprz
Przygotowanie: pokrojone w kostkę warzywa umieścić w garnku w małej ilości bulionu warzywnego, dusić do momentu rozgotowania się pomidorów, na koniec dodać przyprawy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz