Pośród związków hamujących apetyt czołowe miejsce zajmuje błonnik, ale takie same właściwości mają też inne substancje.
Insulina - węglowodan złożony, oporny na trawienie. Naturalnie występuje m.in. w czosnku, bananach, szparagach. W suplementach wspomagających odchudzanie pełni funkcję balastową, to znaczy pęcznieje w przewodzie pokarmowym, dając uczucie sytości.
Pektyny roślinne - frakcja błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie, najczęściej znajduje się w owocach i warzywach. Pęcznieją one w przewodzie pokarmowym. Pektyny zwalniają dodatkowo proces wchłaniania glukozy do krwi, co hamuje apetyt.
Chrom organiczny - po spożyciu ulega przemianom, których skutkiem jest zahamowanie apetytu na słodycze i wyrównywanie poziomu glukozy we krwi u osób z cukrzycą i otyłością.
Bromelina - enzym występujący w owocach ananasa, pomaga trawić białka. Jej działanie jest również związane z rozkładaniem tłuszczów, w związku z czym jest stosowana jako środek wspomagający odchudzanie.
Polifenole - są silnymi antyoksydantami zawartymi w liściach zielonej herbaty oraz jej wyciągach. Związkom tym przypisuje się właściwości antynowotworowe, a także wspomagające odchudzanie. Efekt redukcji masy ciała wiąże się z nasileniem przez polifenole procesu termogenezy (spalanie spożytych kalorii) oraz obniżeniem poziomu leptyny (hormon wydzielany przez tkankę tłuszczową, hamuje apetyt). Działanie polifenoli jest potęgowane poprzez zawarte w zielonej herbacie katechiny i kofeinę.
Flawonoidy - są antyoksydantami, które w dużych ilościach znajdują się w czerwonej herbacie Pu-Erh. Powstaje ona z tego samego krzewu herbacianego co herbata zielona i czarna, różni się tym, że w procesie produkcji ulega częściowej fermentacji, dzięki czemu staje się cennym źródłem flawonoidów. Związki te wykazują działanie bardzo zbliżone do polifenoli zawartych w zielonej herbacie i podobnie jak one skutkują obniżeniem masy ciała.
W czasie stosowania suplementów z błonnikiem lub insuliną należy więcej pić. Substancje te silnie wiążą wodę i mogą prowadzić do odwodnienia.
Ocet Jabłkowy i jego właściwości - najważniejszym składnikiem octu jabłkowego z punktu widzenia osób odchudzających się jest pektyna (o której mowa była w górnej części artykułu), przyspiesza ona tempo, w jakim odbywa się trawienie, obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega nadciśnieniu, a także poprawia stan naczyń krwionośnych. W occie jabłkowym w dużych ilościach występują również potas, wapń, fosfor oraz sód, a więc składniki, które jako pierwsze eliminowane są z jadłospisu w czasie stosowania tradycyjnej diety. Ocet jabłkowy również ma witaminy z grupy E, która nie bez przyczyny jest określana mianem witaminy młodości. Jeśli cierpisz na niestrawność wywołaną niedoborem kwasu żołądkowego, łyżeczka octu przyjmowana po każdym posiłku może być wszystkim czego potrzebujesz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz